Tvarohovo-kokosová Bábovka

Tvarohovo-kokosová bábovka

Dalo by sa povedať, že zo všetkých koláčov, buchiet a ostatných dezertov je bábovka takou stálicou v domácej kuchyni. Najlepšia je samozrejme v sobotu ráno, keď sa nemusíme naháňať do práce a môžeme si ju vychutnať s čerstvo zaliatym čajom alebo domácim kakaom. V podstate, keby bola každú sobotu ráno k dispozícii nejaká bábovka, tak by bol rodinný klan tým najspokojnenším.

Vo svojej zbierke ich mám hneď niekoľko, ale musím priznať, že aj tak robím len dve. Vždy keď listujem a rozhodujem sa, ktorá to bude tentoraz, tak skončím buď pri tradičnej trenej od babičky alebo pri tvarohovej.

Pri jej tvorbe som sa inšpirovala receptom, ktorý som kedysi dávno vyhrabala z útrob internetu. Chcela som ju urobiť trochu netradičnou a zdravšou. A pravdupovediac, výsledok ma viac než zaskočil. Nič lepšie sa mi hádam ešte nepodarilo. Ocenili to aj všetci rodinní členovia a mali sme obdobie, kedy som ju musela piecť každý týždeň. Bolo to niečo ako závislosť.

To, čo ju urobilo takou jedinečnou je kokosový cukor. Viem, že cukor je len cukor a že to túto bábovku nerobí úplne dokonalo zdravú, ale predsa len jeho zloženie a benefity, ktoré nám poskytuje sú väčšie.

Kokosový cukor sa vyrába zbieraním šťavy z kvetných pukov na kokosovej palme. Táto šťava sa varí a jej odparovaním sa produkuje cukor. Ten má tmavú karamelovú farbu, je jemnejší ako klasický kryštálový cukor a má príjemnú karamelovú chuť.

Kokosový cukor je menej spracovaný ako bežný cukor a tým obsahuje viac nutrientov. Na rozdiel od bežného bieleho cukru, tento obsahuje určité množstvo zinku, železa a vitamínu B1. Má nižší glykemický index, čo nám nespôsobí také problémy ako pri bežnom cukre.

Z môjho pohľadu ale jeho najväčším benefitom je jeho karamelová chuť. Práve tá dodala šmrnc bežnej a možno na prvý pohľad obyčajnej tvarohovej bábovke.

To na čom som sa ešte vytrápila bol práve tvaroh, ktorý tvorí podstatnú časť receptu. Určite treba použiť jemný, povedala by som, že čo najjemnejší. Vyskúšala som ich naozaj veľa a mnoho báboviek bolo nepoužiteľných. Samozrejme dali sa zjesť ale s konzistenciou ani štruktúrou som spokojná nebola. Až podom som narazila na jemný tvaroh v kýbliku z Lidl a práve tento bol ten najlepší.

Tvarohovo-kokosová Bábovka

Ingrediencie

  • 170 g masla (82 %)
  • 100 g trstinového cukru (jemného – najlepšie je muscovado ale dá sa použiť aj demerara)
  • 150 g kokosového cukru
  • 4 vajcia (žĺtky a bielky zvlášť)
  • 500 g jemného tvarohu (druh v texte – jedine ten mi pripadal najvhodnejší z hľadiska štruktúry, konzistencie aj chuti)
  • 200 g detskej krupice (čo najjemnejšej – až práškovej konzistencie)
  • šťava z polovice citrónu
  • prášok do pečiva (používam bezfosfátový)
  • štipka soli
  • tuk na vymazanie formy (ak treba vymazať)

Postup

Rúru predhrejeme na 140 stupňov (s ventilátorom).

Z bielkov a štipky soli si vyšľaháme metličkovým mixérom tuhý sneh a odložíme nabok.

Do väčšej misy dáme zmäknuté maslo, trstinový a kokosový cukor, žĺtky a citrónovú šťavu a vymiešame do svetlejšej peny.

Do žĺtkovej zmesy postupne pridávame tvaroh, ktorý poctivo zapracujeme.

Nakoniec postupne pridáme detskú krupicu zmiešanú s práškom do pečiva.

Do tejto zmesi opatrne zapracujeme bielka.

Bábovkové cesto nalejeme do formy (ak treba, vymazanej) a vložíme do vyhriatej rúry na cca 1 a 1/4 hodiny.

Je potrebné ju piecť pri nižšej teplote dlhšie, inak by sa povrch zbytočne pripieko.

Či je bábovka upečená skontrolujeme špajdlou v najhrubšom mieste.

Necháme úplne vychladnúť.

Galéria

Ewa EM

Nechajte si posielať večerný súhr nových receptov


You may also like