Mandľové koko keksíky

Mandľové koko keksíky

Slovo sladké a zdravé mnohokrát nejde dohromady. Väčšinou keď mám upiecť niečo sladké, aby si na tom pochutila celá rodina, narážam na odveký problém – cukor a tuk. Nie som zástanca úplných extrémov vynechania tuku a cukru, pretože pre správne fungovanie tela je potrebné aj jedno aj druhé. Snažím sa ich však nahradiť zdravšími variantami alebo používať ich striedmo. Niekedy sa však “utrhnem” a upečiem niečo, čo by sa dalo nazvať zdravým sladkým – aspoň sa o tom presviedčam :-).

V zime si telo pýta niečo, čo by ho zahrialo zvnútra, hlavne počas tých “správnych” chladných a usmoklených dní. Štipka zázvoru alebo škorice pomôže dotvoriť tú pomyselnú čerešničku na torte.

Ak teda chcem upiecť niečo hrejivé a rýchle, najčastejšie padne voľba na nejaké keksíky. V tomto prípade to boli madľovo-kokosové. Toto spojenie doma máme radi. Väčšinou sa za nimi len tak zapráši a ja som “odsúdená” na robenie ďalšej dávky.

Ich základom je mandľová múka. O pozitívnych účinkoch mandlí sa už popísalo dosť. Skúsme ale ísť na to trochu viac vedecky.

Mandle patria spomedzi všetkých orechov medzi tie najmenej kalorické. Taktiež v porovnaní s ostanými majú najväčší podiel vápnika.

Obsahujú veľký podiel mononasýtených mastných kyselín, vlákniny, antioxidantov a vitaminu E – na dávku cca 35 g je to asi 61 % DD, riboflavínu (B2) – cca 44 % DD, či horčíka – cca 36 % DD.

Práve mononasýtené mastné kyseliny spolu s antioxidantmi sú preventívnym faktorom pri kardiovaskulárnych chorobách. Ku znižovaniu rizika srdcovo-cienych chorôb prispieva aj množstvo horčíka a draslíka v mandliach, ktoré tiež znižujú hladinu LDL cholesterolu.

Vitamín E pozitívne vplýva nie len na kvalitu pokožky, ale aj na zdravie a kvalitu našich tepien a znižovanie zápalov.

Riboflavín a L-karnitín pozitívne vplývajú na neurologickú aktivitu a kognitíne funkcie mozgu. Práve dospelí a starší ľudia by mali pravidelne mandle zaradiť do jedálnička, pretože znižujú riziko zápalov, ktoré majú vplyv na neskorší možný vývin demencie alebo Alzheimerovej choroby.

(Zdroj: https://draxe.com/almonds-nutrition/http://www.whfoods.com/genpage.php/genpage.php?tname=foodspice&dbid=20)

Samozrejme pri ich konzumácii si treba dať pozor na to, aby boli z dobrého zdroja, nenapadnuté plesňami. A taktiež to netreba preháňať s množstvom. Naozaj stačí len menšia hrsť denne, aby sme podporili naše zdravie.

Mandľové koko keksíky

Ingrediencie (cca 10 ks)

Na ozdobenie (nemusí byť)

Postup

Predhrejeme rúru na 180 stupňov. Plech vyložíme pečiacim papierom a odložíme nabok.

Do misy dáme všetky suroviny na keksíky a poriadne spracujeme na tuhšie cesto. Môžeme spracovať ručne alebo dať do mixéru.

S mierne namočenými rukami z cesta vyrobíme guličky, ktoré poukladáme na plech. Každú z guličiek rukou alebo dnom pohára pritlačíme a vyformujeme placku cca 0,5 až 1 cm hrubé. (Môžeme placky formovať aj rovno rukami.)

Dáme do vyhriatej rúry na cca 10 – 12 minút piecť.

Keksíky necháme vychladnúť a môžeme ich dozdobiť roztopenou čokoládou a rôznymi semienkami, prípadne orieškami.

Ewa EM