Losos v maslovo-citrónovej omáčke

Losos v maslovo-citrónovej omáčke

Keď nemám chuť vyvárať, alebo nemám toľko času, vždy sa mi zíde nejaký dobrý nápad na rýchlu chuťovku. Niečo, čo nie je náročné na prípravu a zároveň to pôsobí, akokeby ste pri hrncoch strávili minimálne pol dňa. Pre takéto prípady mám vždy v zálohe niečo s rybkou.

Ryba je na prípravu neskutočne nenáročná. A tak ako aj pri ostatných veciach, aj pri nej platí, čím jednoduchšie, tým lepšie. Už som písala, že asi najviac uprednostňujem lososa. Je to síce trochu tučnejší kúsok mäska, ale sú to tie správne tuky a tie robia lososové filety šťavnaté a lahodné.

Z nutričného hľadiska na tom nie je losos vôbec zle. Samozrejme, ak budeme hovoriť o voľne žijúcich a nie o chovaných umelo (hoci aj tie nie sú na to najhoršie).

Asi 120 g kúsok lososa obsahuje obrovské množstvo vitamínu B12 (čo je viac ako 230 % doporučenej dennej dávky). Ďalej je to veľké množstvo vitamínu D, selénu, vitamínu B3 a množstvo omega 3 mastných kyselín.

V súčasnosti mnoho ľudí trpí práve nedostatkom vitamínu D. V jesenných a zimných mesiacoch je to o dosť horšie, keďže jedným z jeho zdrojov je slniečko. Preto práve teraz sa nám hodí ho doplniť napríklad aj z lososa. Tento vitamín má pozitívny účinok na zníženie rizika rakoviny, sklerózy multiplex alebo kardiovaskulárnych problémov.

Nedávne výskumy potvrdili, že pravidelná konzumácia omega 3 mastných kyselín udrží osteoporózu v “šachu”. Z výskumu uskutočneného v Ohiu a trvajúceho 15 rokov sa potvrdilo, že ženy s vyššou hladinou omega 3 trpeli menej často zlomeninami. Omega 3 taktiež zlepšujú funkcie mozgu vrátane pamäte. Zároveň vitamíny A, D, spolu so selénom majú pozitívny vplyv na degeneratívne zmeny nervovej sústavy, ktoré môžu viesť až k Alzheimerovej alebo Parkinsonovej chorobe.

No neurobte si ho na obed alebo večeru :-) – takže poďme si spolu zlepšiť zdravie.

Losos v maslovo-citrónovej omáčke

Ingrediencie

Postup

Filety lososa vyberieme z chladničky a necháme ich odležať na izbovú teplotu.

V menšej rajnici roztopíme asi 1 ČL masla na miernom ohni. Pridáme roztlačený cesnak a asi 2 minúty orestujeme. Zalejeme ho vývarom a nalejeme citrónovú šťavu. Necháme na miernom ohni prebublávať a zredukujeme zmes na polovicu.

Do zredukovanej zmesi primiešame maslo a med. Dosolíme a okoreníme podľa chuti. Ak je potreba, ešte môžeme chuť doladiť medom a citrónom. Odložíme nabok.

Filety lososa omyjeme a osušíme papierovou utierkou. Osolíme a okoreníme podľa chuti.

Na panvicu nalejeme olivový olej a filety opečieme z oboch strán. Z jednej strany asi 4 minúty, z druhej asi 2. Záleží od teploty.

Upečené filety lososa rozložíme na tanier a polejeme maslovo-citrónovou omáčkou. Môžeme posypať petržlenkou.

Ewa EM