Ricciarelli

Ricciarelli

Tento rok som zahájila, samozrejme okrem tradičnej štóly, ktorú robím každý rok, talianske Vianoce. A nemyslím tým hádzanie tanierov a kričanie po celom dome. Okrem panettone, ktoré akosi nevydržalo, patria so tohtoročnej edície Ricciarelli. Hľadala som niečo keksíkové, “suché”, čo by malo šancu vydržať cez sviatky. Hlavne to musím dobre ukryť.

Ide o tradičné keksíky, ktorých pôvod by sme našli už v 14. storočí v meste Siena, v Toskánsku. Legenda hovorí, že ich predstavil Ricciardetto della Gherardesca na svojom zámku neďaleko Volterra po návrate z krížových výprav. 

Ich základ tvorí mandľová múka (resp. pomleté mandle, dobre preosiate), vaječné bielka, med alebo cukor. Príchuť  môže byť rôzna. Môže sa do cesta nastrúhať citrónová alebo pomarančová kôra.Keksíky sa pripravujú špeciálne v období Vianoc a servírujú sa s vínom (Vin Santo alebo Moscadello di Montalcino). Celkom pekná predstava :-).

Najlepšie je, keďsa cesto na Ricciarelli nechá odpočívať deň až dva. Výsledok je krásne chrumkavý na povrchu a vláčny vo vnútri. Kto by ale čakal, keď sú chutné ihneď. Pri ich príprave je potrebné dodržiavať niekoľko zásad:

Hlavne sa toho netreba ľakať. Je to len pečenie keksíkov, nie jadrová skúška. Držím palce, aby sa vám podarili tie najlahodnejšie Ricciarelli.

Ricciarelli

Ingrediencie (cca 24 ks)

Postup

Vo väčšej miske zmiešame preosiatu múku, krupicový cukor, práškový cukor, prášok do pečiva a štipku soli.

V druhej miske vyšlaháme vaječný bielok. Šlaháme, kým sa nevytvoria nadýchané špičky. Môžeme zašlahať trochu krupicového cukru. Na konci pridáme vanilkový extrakt.

Vyšlahaný bielok dáme do múkovej zmesi a jemne “nadhadzujeme” varechou a postupne zapracujeme do cesta.

To by malo byť tuhšie.

Z cesta vytvoríme valec, v primere asi 3 – 4 cm. Valec nasekáme na menšie kúsky. Z tých opäť urobíme valčeky, ktoré obalíme v práškovom cukre.

Valčeky dáme na pečiaci papier a jemne zatlačíme dlaňou, aby vytvorili placu  (cca 1 – 1,5 cm hrubú).

Dáme piecť do vyhriatej rúry na 150 stupňov asi 20 -22 minút.

Ewa EM