Čert v slaninke

Čert v slaninke

Ryby treba jesť. Táto veta sa na nás valí odvšadiaľ.  Lekári to radia, nutriční poradci to radia a hádam aj v našej hlave sa občas ozve “Daj si tú rybu!” Čo z toho, keď má človek fóbiu z kostí. Ale aj na toto myslela matka Príroda :-D. Na tieto účely vymyslela lososa, tuniaka, tresku a napríklad aj morského čerta.

A tá posledná z vymenovaných je naozaj lahodná. Netreba jej veľa ingrediencií, pretože najlepšie aj tak vynikne tzv. “na jednoducho”.

Moc krásy táto rybka nepobrala ale vynahradí nám to dávkou vitamínov, bielkovín a minerálov. Má vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, čo prospieva ku znižovaniu rizika srdcových ochorení a napomáhajú našej nervovej sústave.

Obsahuje obrovskú dávku vitamínu B6 a B12. Práve B12 znižuje hladinu cholesterolu v tele a reguluje triglyceridy, ktoré podporujú funkciu srdca. Tiež pomáha v prevencii Alzheimera. Veď koho by bavilo stále niečo hľadať? B6 je zase prospešný pre našu pleť. Chráni nás pred ochoreniami kože ako lupiny, vypadávanie vlasov, akné alebo suchá pokožka.

Množstvo proteinov, ktoré sú obsiahnuté v rybke, je podstatnou súčasťou svalových tkanív. Rast svalov je spôsobený prítomnosťou bielkovín v tele. Okrem toho bielkoviny sú dôležité pri budovaní silného imunitného systému, ktorý nás chráni pred chorobami a infekciami.

Samozrejme s ničím to netreba preháňať. A tak to je aj pri morskom čertovi. Najmä kvôli vysokom obsahu medi je potrebné nejesť veľké množstvá tejto chutnej rybky. Avšak tej dávky by muselo byť naozaj veľa, takže žiaden strach. Poďme teda na to a skúsme si pripraviť veľmi lahodný a chutný obed alebo večeru.

Čert v slaninke

Ingrediencie

  • 500 – 600 g morského čerta
  • 60 – 70 g zmäknutého masla
  • 3 PL čerstvej nasekanej pažítky
  • 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
  • 8 – 10 plátkov slaninky, príp. prosciutta (podľa šikovnosti v obaľovaní :-) )
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie

Postup

Rybu si opláchneme a papierovou utierkou otrieme. Rozdelíme ju na rovnako veľké kúsky.

V menšej miske rozmiešame zmäknuté maslo, pažítku a citrónovú kôru.

Rozohrejeme rúru na 190 stupňov.

Kúsky ryby posolíme, okoreníme a navrch rozotrieme  časť maslovo-bylinkovej zmesi. Zbytok si odložíme.

Každý natretý kúsok ryby obalíme v slaninke alebo  prosciutte a vložíme do vymazanej zapekacej misy. Na hotovú rybu rozotrieme zbytok bylinkového masla a dáme do rozohriatej rúry piecť.

Pečieme cca  25 – 35 minút. Záleží od veľkosti kúskov.

Galéria

Ewa EM

Nechajte si posielať večerný súhr nových receptov


You may also like