Stifado

Stifado

Keď niekto povie Grécko, mnohým ľuďom sa vybaví more a letná dovolenka. Grécko však nie je len to. Je to aj množstvo skvelých chutí a vôní. Je povestné svojou gastronómiou, kde sa kladie dôraz na ľahké, voňavé a predovšetkým chutné jedlá.

K takým patrí aj Stifado. Alebo ak chcete – dusené (čokoľvek :-) ) Patrí k jedným z najtradičnejších jedál, ktoré vám ponúknu pri potulkách touto krajinou. Hlavnou súčasťou, keďže mäso sa môže meniť, sú šalotky alebo perlové cibuľky, škorika, klinčeky a pre fajnšmerkov červené víno.

Výnimočné je svojou kombináciou chutí, kde sa spojilo naozaj všetko. Od sladkej, cez pikantnú až po jemne kyslú a celé je to zavŕšené výraznou chuťou mäsa. Je tradične pripravované v gréckych domácnostiach v nedeľu ale nájdeme ho aj v každej dobrej taverne.

Keď som sa rozhodovala, ktoré mäso v recepte použiť, voľba padla na králika. Jednak je to ľahké “biele” mäsko a hlavne svojou chuťou neprebije ostatné, ale krásne sa to celé spojí.

Domá máme radi králička, prakticky na akýkoľvek spôsob. No, aby som bola úprimná, akýkoľvek, okrem tradičného pečeného vcelku. Možno je to subjektívna záležitosť, ale práve takéto spracovanie mi príde nudné. Samozrejme raz za čas prečo nie.

Nespornou výhodou tohoto receptu je jeho nenáročnosť. Všetko v jednom hrnci a hotovo. Bez starostí a množstva špinavého riadu. No nie je to krásne? :-)

Skúste to so Stifadom aj vy. Napriek tomu, že súhrn ingrediencií môže vyzerať dosť divoko, nakoniec vás výsledok príjemne prekvapí.

Stifado

Ingrediencie

Postup

Vo väčšom hrnci rozohrejeme olivový olej. Jednotlivé štvrtky zajaca opečieme do hneda (asi 5 minút z každej strany). Keď je opečený, vyberieme ho von a odložíme nabok.

Do hrnca pridáme ošúpané šalotky a cesnakové struky a restujeme, kým nezmäknú a nebudú mať zlato-hnedý nádych – sklovitý. Trvá to asi 7 minút.

Opečeného králika dáme naspäť do hrnca, tak, aby bol naspodku a šalotky na ňom (aspoň väčšina z nich).

Pridáme rajčinovú šťavu, koreniny a podlejeme vodou asi 0,5 cm nad povrch králika. Hrniec prikryjeme a na miernom ohni dusíme do mäkka (asi 1,5 hodiny – záleží od veľkosti a tuhosti králika).

Ku koncu odložíme pokličku a ak sa šťava ešte nezredukovala na hustú kašu, dusíme ešte pár minút.

Pozor: dusíme na miernom ohni a snažíme sa moc nemiešať, inak by sa šalotky zbytočne rozbili.

Ewa EM