Francúzsky toast

Francúzsky toast

Mám rada, keď sa zobudím do slnečného rána. Mám viac času, pretože ostatní traja členovia ešte spia (na dobrý spánok sme naučili aj našu yorkinku :-) ). Vtedy si vychutnám pohodovú prípravu raňajok. Narozdiel odo mňa, všetci ostatní preferujú sladké raňajky, takže na väčšinu sobôt sa tešia. Vtedy sa snažím vymyslieť niečo chutné a nemusí to byť nutne až tak zdravé – hoci, vždy to poteší.

Viem, že práve francúzsky toast vždy poteší. Je sladký a hlavne je tam vajíčko – to tiež vyčarí úsmev na tvári, najmä mojej polovičke. Toto jedlo je super. Môžem sa vyblázniť s rôznymi kombináciami chutí.

Prvá zmienka o francúzskom toaste sa našla v Epicus – zbierke receptov zo 4. – 5. storočia. V nej sa toast namáčal len do mlieka bez vajíčok a dostal meno Aliter dulcia (ďalšie sladké jedlo).  Postupne sa dostal do celej stredovekej Európy a využíval sa predovšetkým ako príloha k pernatej zveri. V minulosti bol konzumovaný hlavne ako súčasť polievky.

Existuje niekoľko variácií na francúzsky toast. Chlieb sa namáča do mlieka a potom do vajíčok. Môže byť ale namáčaný aj do iných tekutín ako víno, ružová voda alebo pomarančový džús.

Ja som sa rozhodla ho trošku vylepšiť a neurobiť úplne tradičný francúzsky toast. Tento som naplnila ricottou a malinami. Výsledok bol naozaj viac ako šťavnatý. Samozrejme je to trochu prácnejšie, ale naplniť ho môžete naozaj rôznymi náplňami a v tom je to čaro. Každý si môže nájsť ten svoj.

Francúzsky toast

Ingrediencie

  • 8 plátkov toastového chleba
  • 2 vajcia
  • 150 – 200 ml mlieka
  • štipka soli
  • 150 g ricotty
  • maliny (množstvo záleží na vašej chuti)
  • kokosový cukor/ryžový sirup/javorový sirup (alebo iné sladidlo – podľa chuti)
  • ghí alebo kokosový olej (na opečenie chleba)

Postup

V miske rozmiešame do hladka ricottu a javorový sirup alebo iné sladidlo. Množstvo záleží na vašej chuti.

V inej miske rozmiešame vajíčka s mliekom a štipkou soli.

Na každý plátok toustu natrieme hrubšiu vrstvu ricotty (na všetkých osem). Na štyri z nich rozložíme maliny (množstvo si určite sami).

Plátky toastu spojíme a jemne pritlačíme.

V panvici rozpustíme tuk.

Toast opatrne namočíme do vajíčkovej zmesi a na miernom ohni opečieme.

Povrch toastu môžete posypať cukrom alebo škoricou. Alebo môžeme poliať zvyšnou ricottou.

Galéria

Ewa EM

Nechajte si posielať večerný súhr nových receptov


You may also like