Rieska (fínsky plochý chlieb)

Rieska

Chlieb a pečivo sa v našich končinách považuje za základnú potravinu, bez ktorej by si mnohí ľudia ani nevedeli predstaviť svoj deň. Veď čo je lepšie ako zahryznúť sa do čerstvého, chrumkavého a nádherne voňavého chlebíka alebo pletienky s maslom alebo džemom? A práve táto potravina je v rôznych krajinách rôzna. Chlieb sa odlišuje nielen svojím tvarom a veľkosťou ale aj chuťou. Niekde sa uprednostňuje chuť sladká, inde zase pikantná. Práve tu platí to staré známe “iný kraj, iný mrav”.

Mňa zaujali (hlavne svojím tvarom) fínske chlebíky. Väčšina z nich je vyrobená z tmavej ražnej múky, ktorá spôsobí, že chleby sú menej mastné a sú suchšie. Majú silnú orieškovú chuť a sú “tuhšie”. Vo Fínsku je chlieb považovaný za veľmi dôležitú potravinu. Podáva sa k väčšine servírovaných jedál a mnohokrát sa robí doma.

Z celej ich ponuky ma asi najviac zaujali chlebíky Rieska, ktoré sa na tie naše veru nepodobajú vôbec. Sú ploché a mnohokrát majú v strede dierku, čo umožňuje ich zavesiť jeden vedľa druhého na palicu. Je to aj spôsob, ako ich často uvidíte predávať. Ide o nekvasené, ploché chleby, ktoré sú podobné tzv. crispbreads (chrumkavým), avšak tieto nie sú až tak vypečené do chrumkava. Podávajú sa teplé, potreté maslom a s teplým mliekom.

Existuje ich niekoľko druhov:

Keďže máme sezónu zemiakov, vybrala som si práve takúto variantu. Na tomto recepte je najlepšie to, že je neskutočne rýchly a jednoduchý. Keď odmyslím varenie zemiakov a ich chladnutie (dá sa to urobiť aj deň popredu), samotná príprava aj s pečením trvala maximálne pol hodinku.

Výborná a hlavne netradičná možnosť, ako si pochutiť na domácom chlebíku, keď už doma nič nemáte.

Rieska

Ingrediencie (cca 5 stredne veľkých chlebov)

Postup

Rúru si predhrejeme na 200 stupňov.

Vo väčšej mise zmiešame všetky ingrediencie a vypracujeme pevné cesto. Ak je potrebné (cesto je príliš lepkavé), môžeme podsypať trochou múky.

Cesto rozvaľkáme na asi 0,5 – 1 cm hrúbku a vyrežeme stredné veľké kruhy. V strede vyrežeme menší otvor.

Chleby preložíme na plech, na pečiaci papier a poprepichujeme vydličkou.

Pečieme asi 15 minút, kým sa nevytvorí na povrchu hnedozlatý odtieň.

Servírujeme teplé, najlepšie potreté s maslom. Môžeme podávať aj s mliekom, cmarom alebo údeným lososom.

Ewa EM