Obrátené mango koláčiky

Obrátené mango koláčiky

Z exotického ovocia u nás doma asi najviac fičí mango. To môžem stále. Škoda len, že jeho sezóna nie je celý rok. Síce mango môžeme dostať prakticky stále, sezónnosť sa najviac prejaví na jeho chuti. A práve v tomto období je v top “forme”. Sladučké, krásne žlté a s neopakovateľnou vôňou. No čo môže byť lepšie ako zahryznúť sa do sladkého, žltého manga…

Priemerná šálka nakrájaného manga má asi 100 kalórií. Zástancovia redukcie cukrov síce tvrdia, že je to fruktózová bomba, ale prečo občas nezhrešiť. Veď mango má aj mnoho pozitívnych účinkov.  Práve tá spomínaná šálka manga obsahuje 100 % dennú dávku vitamínu C, 35 % dávku vitamínu A, má množstvo vlákniny a nulový obsah cholesterolu.

No a zopár zaujímavostí. Vedeli ste, že:

Zaujímavé tiež je, že tak ako u iného ovocia, červená na mangu nenaznačuje jeho zrelosť.  Hodí sa ku štipke soli, limetkovej šťave alebo chili.  Spôsobov jeho využitia je veľké množstvo. Môžeme ho využiť ako súčasť smoothies, šalátov, chutney. Z mäsa sa zase najlepšie snúbi s kuracinou alebo bravčovým. No sa samozrejme nemôžeme zabudnúť na dezerty.

V tomto prípade som vsadila na kombináciu manga, rýchlosti a jednoduchosti receptu. Bol upečený naozaj expresne rýchlo a chutil výnimočne. No a jeho kombinácia s kokosom vytvorila tú pravú exotickú chuť.

Obrátené mango koláčiky

Ingrediencie (5 – 6 menších koláčikov)

na sirup (poliatie)

Postup

Do väčšej misky nasypeme múku, prášok do pečiva, cukor a štipku soli. Premiešame.

Do druhej misky dáme vajíčka a maslo. Ručným mixérom rozmixujeme. Postupne pridáme olej, kyslú smotanu a vodu.

Nakoniec po trochách pridávame múkovú zmes.

Na záver ručne vpracujeme nastrúhaný kokos.

Menšie zapekacie misky vymažeme tukom. Na spodok dáme na kocky nakrájané mango. Na mango vylejeme cesto, asi do 2/3.

Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na asi 15 – 20 minút.

Kým sa budú koláčiky piecť, pripravíme si cukrový sirup. Do rajnice dáme všetky ingrediencie na cukrový sirup a necháme zovrieť. Na miernom ohni povaríme asi 10 minút. Necháme vychladnúť.

Upečené koláčiky necháme vychladnúť. Po vychladnutí vyklopíme, posypeme nastrúhaným kokosom a prelejeme sirupom.

Ewa EM