Praclíkový chlieb

Praclíkový chlieb

Praclíky, a teraz nemyslím tie maličké slané, ale tie krásne vypečené veľké, ma vždy niečím priťahovali. Jednak to bol tvar, ktorý bol nejako zázračne pri každom jednom rovnaký. Potom to bola chuť, ktorá sa nedala s nijakým iným pečivom porovnať a v neposlednom rade to bola ich príprava, ktorá vo mne vždy istým spôsobom vyvolávala rešpekt – všade sa totiž uvádzalo “varíme v láku”.

Praclíky vznikli v Európe, medzi mníchmi v rannom stredoveku. Ide o chlebové cesto, tvarované to typického uzlíka. Najčastejšie sa posýpavajú hrubozrnnou soľou a “preplachujú sa” v láku, aby získali svoju typickú “pokožku”.

Podľa mnohých zdrojov sa prvý praclík objavil už v roku 610 n. l. Urobil ho taliansky mních ako odmenu pre deti, ktoré sa učili ich modlidby. Ich tvar pripomínal ruky preložené cez hrudník a nazval ich “pretiola”, čiže “malá odmena”. Samozrejme historický dôkaz o tomto tvrdení sa zatiaľ nenašiel.

No a zopár zaujímavostí o praclíkoch:

Nebyť môjho manžela, tak to asi ani nikdy neskúsim. Ten ma postavil pred hotovú vec – “toto urobíš, však si nejaká bloggerka” – a bolo vybavené. Takto ma “namotivoval” k mnohým veciam, ktoré som sa už dlho odhodlávala uvariť alebo napiecť.

Ja som si ale nevybrala praclík v jeho najznámejšej podobe. Rozhodla som sa urobiť chlebík z praclíkového cesta, pričom postup je rovnaký aj pri typicky tvarovaných praclíkoch.

Praclíkový chlieb

Ingrediencie

Postup

V menšej miske rozmiešame teplú vodu, sušené droždie a trstinový cukor a necháme 10 minút odpočinúť, aby sme vytvorili kvások.

Zatiaľ v mikrovlnke roztopíme maslo, ktoré nalejeme do väčšej misy spolu s mliekom.

Po vzídení kvásku ho nalejeme k maslu a mlieku, nasypeme soľ a ⅔ múky. Začneme spracovávať cesto. Keď vpracujeme prvú časť múky, nasypeme zbytok múky a znovu miesime, kým nedostaneme cesto, ktoré sa nelepí a vytvorí pevnú guľku. (Trvá to dlhšie, ale netreba sa toho báť. Dá sa použiť aj hnetací hák, potom to pôjde lepšie a rýchlejšie.)

Vymiesená cesto preložíme do misy, ktorú sme vymastili a necháme ho asi ½ hodiny kysnúť. Po pol hodine ho znovu 5 – 10 minút miesime a opäť ho necháme vysnúť na 1 hodinu (!!!! nie dlhšie, pretože by cesto stratilo nadýchanosť).

Pred koncom kysnutia predhrejeme rúru na 200 stupňov a prichystáme si sódovú vodu. Vo veľkom hrnci dáme zovrieť 4 litre vody. Keď voda zovrie, pridáme sódu – veľmi pomaly a postupne, pretože po vsypaní sódy voda začne prudko bublať.

Z vykysnutého cesta vytvarujeme menšie bochníčky a ihneď ich vložíme do vriacej vody (najlepšie po jednom, maximálne po dvoch kusoch). Varíme ich asi 1,5 minúty, obrátime a varíme opäž 1,5 minúty z druhej strany.

Po uvarení ich vytiahneme, otrasieme prebytočnú vodu a položíme na plech vystlaný vymasteným papierom. Povrch bochníčkov posypeme hrubozrnnou soľou a poprerezávame po povrchu, aby mal chlebík kam rásť.

Bochníčky dáme piecť do vyhriatej rúry na cca 20 – 25 minút (záleží od ich veľkosti). Po ich vytiahnutí ich potrieme roztopeným maslom a necháme vychladnúť.

Ewa EM